Gamtos vitaminai
SUPERMAISTAS ILGAAMŽIAMS
Įvairių šalių gyventojai nuo seno ieško jaunystės eliksyro ir išanalizavus daugumą ilgai gyvenančių, kurie sulaukė 88 ir daugiau metų, kurie džiaugiasi puikia sveikata, supratome, kad visa paslaptis - tai kitokia mityba. Jie valgo tam, kad gyventų, o ne gyvena tam, kad valgytų.  


Panagrinėkime kelis įdomesnius atvejus: Okinavos gyventojai (Japonija) vartoja 10 dalių angliavandenių ir 1 dalį baltymų (buvo tiriami ilgaamžiai nuo 1975 iki 2016 metų). Pastebėta, kad du trečdaliai jų iki 97 metų gyvena savarankiškai, be kitu pagalbos ir neturi jokių širdies bei kraujagyslių ligų požymių, jų arterijos neužkalkėjusios, todėl nebūdingas širdies nepakankamumas, retai diagnozuojama vėžys, diabetas, senatvinė demencija, Alzhaimerio ir Parkinsono ligos. Mitybos pagrindas ką jie valgo yra: batatai ir ryžiai, šaknies daržovės, grikiai, soja (tofu ir miso), geltonos ir žalios daržovės (kopūstai ir paprikos), prieskoninė žolės, jūros gėrybes ir dumbliai bei žuvys, grybai (šitaki, maitake, eringi, matsutake, nameko) ir labai mažas procentas raudonos mėsos ir taip pat maži maisto kiekiai, nes jie maistą vertina kaip vaistus. Tikėtinas paaiškinimas, kad ribojamos kalorijos pakeičia ląstelių energijos signalus, kad kūnas skirtų daugiau išteklių ląstelių saugojimui, o ne augimui ir tukimui. Taip pat pastebėta, kad ir kitų tautų ilgaamžiai vartoja mažai baltymu: Papua Naujojoje Gvinėjoje gyvena kitavanai, pietų Amerikoje - cimaniai, Kostą Rikoje - nikojos gyventojai, Sardinijoje - sardai, pietų Kalifornijoje - Loma Linda adventistai. 
 
Mitybos specialiste iš Kalifornijos Karen Ryan pastebėjo, kad amino rūgščių trūkumas skatina ląsteles perdirbti senas medžiagas (vietoj to, kad sintetintų naujus baltymus), o pasirodo, kad pažeistų baltymų kaupimasis ir sukelia daugelį čia išvardintų ligų (todėl vartojant per mažai baltymų yra valomas organizmas ir to išvengiama). Mityba gyvenimo eigoje turėtu keistis, baltymus turėtume gauti iš augalines mitybos, o ne iš pieno ar mėsos produktu. Jeilio mokslu daktaras Davidas Katzas teigia, jog augaluose esantys antioksidantai saugo ląsteles ir hormonus nuo uždegiminių pažeidimu ir padeda išvengti žalingo poveikio, kurį sukelia padidėjęs kortizolio kiekis. 
 
Patarimas: iš savo valgiaraščių išbraukite apdorotus angliavandenius, baltus makaronus, ryžius, bandeles, tortus, kepinius ir pakeiskite juos batatais, grikiais ar rudaisiais ryžiais, brokoliais, jūros dumbliais, grybais, pupelėmis, artišokais, porais, šparagais, avokadais, moliūgais ir nepamiškite gerti pakankamai vandens ir žalias ar juodas arbatas, kad aprūpinti organizmą antioksidantais ir kuo daugiau vaikščioti pėsčiomis, o ne naudotis transporto priemonėmis. 
 
Todėl išanalizavę įvairių tautų mitybą sukūrėme super maistą ir mūsų seneliams ir proseneliams, kad ir jie džiaugtųsi gyvenimu, butų sveiki ir laimingi. Pavadinome jį SUPERMAISTAS ILGAAMŽIAMS, susidedantis iš dilgėlių, špinatų, paprikų, brokolių, petražolių, batatų, moliūgų, čiobrelių ir juodųjų serbentų - tobulo pasaulyje neriebaus maisto derinio, turinčio savyje sudėtingųjų angliavandenių, skaidulų ir amino rūgščių – to, ko reikia aprūpinti organizmą kasdiena. 
Vartojimas: 1 arbatinį (10gr) šaukštelį užpilti stikline šilto vandens ir išgerti vietoj vakarienės.

0